Kalkulačka na výpočet poistného SZČO od 1. júla 2013

10.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Sociálna poisťovňa pripravila pre živnostníkov a ďalšie samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) pomôcku – Kalkulačku na výpočet poistného SZČO od 1. júla 2013. Podľa nej SZČO zistí, či je povinná platiť poistné na sociálne poistenie od 1. júla 2013, resp. od 1. októbra 2013, ak má za rok 2012 predĺženú lehotu na podanie daňového priznania. Zároveň si môže jednoducho vypočítať výšku odvodov na základe aktuálneho daňového priznania za rok 2012.
Do kalkulačky najprv vloží údaj o príjmoch z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Kalkulačka oznámi, či SZČO je, alebo nie je povinná prihlásiť sa v Sociálnej poisťovni a platiť poistné. V prípade, že je povinná platiť poistné, pokračuje v jeho výpočte po kliknutí na Vypočítaj vymeriavací základ. Následne vyplní požadované údaje, a to čiastkový základ dane podľa Daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2012, sumu zaplateného poistného na povinné verejné zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie v roku 2012, ako aj počet mesiacov výkonu podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti (t. j. počet mesiacov registrácie fyzickej osoby na daňovom úrade v roku 2012).
Kalkulačka vyráta vymeriavací základ a jednotlivé sumy poistného na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a do rezervného fondu solidarity. Kalkulačka zároveň poskytne aj celkovú sumu poistného, ktorú je SZČO povinná mesačne uhrádzať do Sociálnej poisťovne.
Výpočet je informatívny a v prípade nejasností si SZČO bude môcť presnú sumu poistného overiť v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.
TASR informoval Komunikačný odbor Sociálnej poisťovne.
 

Vyberte región